Herkenningspunten gezonde en ongezonde blaas.
Het herkennen van een gezonde en een ongezonde blaas is erg belangrijk. Uit wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat dit ertoe bij kan dragen dat problemen al vroegtijdig kunnen worden voorkomen.
Om een gezonde of ongezonde blaas te kunnen herkennen zal men ten eerste basiskennis nodig hebben over het functioneren van een gezonde blaas.
Gezonde blaas
Een gezonde blaas bevat ongeveer 350 milliliter urine, waarbij men ongeveer drie tot zeven keer naar de toilet gaat om de blaas te ledigen. Een normale kleur van urine is lichtgeel tot diep oranje dat vaak reukloos is. Er zijn drie punten waar men op kan letten om een eventuele ongezonde blaas te kunnen herkennen.
Deze herkenningspunten zijn: de frequentie van het plassen, de kleur en de geur van de urine.
Ongezonde blaas
Frequentie
Wanneer de frequentie van plassen erg hoog of juist laag ligt in vergelijking met dat men normaal drie tot zeven keer moet toiletteren per dag, is het van belang erachter te komen wat de oorzaak is van het vele plassen. Ook moet er op worden gelet of er bij het plassen ook eventueel sprake is van kramp in de onderbuik (de blaas) of dat het plassen zelf pijn doet.
Kleur
Daarnaast zegt de kleur en de geur veel over de gezondheid, maar omdat er ook vele onschuldige oorzaken kunnen zijn voor de verschillende kleuren van urine zal hier alleen ingegaan worden op de rode kleur (Gezondheidsnet, 2011). De meest voorkomende oorzaak van de rode kleur van urine dat gedurende de dag aanhoudt is een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking en kan gepaard gaan met pijn bij het plassen. Wanneer dit geconstateerd wordt dient de huisarts ingeschakeld te worden (labuitslag, 2014).
Geur
Tot slot zegt de geur van urine veel over de gezondheid. Normaal gesproken heeft urine geen hele sterke geur, maar bij bijvoorbeeld een blaasontsteking door een infectie of bij urine stenen kan er een ammoniak-achtige geur geroken worden. Dit hoeft niet direct in verband gebracht te worden met urge incontinentie, maar het is wel belangrijk dat het in de gaten gehouden wordt als mogelijke oorzaak daarvan. Tot slot kan bij mensen met suikerziekte de urine zoet ruiken, omdat er dan suiker in de urine zit (labuitslag, 2014).